Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case: "Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în ţările dezvoltate, susţine un studiu publicat astăzi în Obesity Reviews."
'via Blog this'
Reducerea expunerii la frig are două efecte ce pot dăuna capacităţii de a menţine o greutate sănătoasă: pe de o parte diminuează nevoia corpului de a consuma energie pentru a se menţine cald, iar de pe de altă parte atenuează din acest motiv capacitatea corpului de a produce căldură.
Studiul citează date care arată că temperatura medie înregistrată iarna în case şi în alte spaţii închise a crescut de-a lungul timpului în SUA, Marea Britanie şi în alte ţări dezvoltate. Aşteptările crescute de confort termic conduc la o expunere redusă la frig în sezonul rece şi la expunerea la temperaturi confortabile pentru mai mult timp.
Cercetătorii au descoperit că ţesutul adipos brun (grăsime brună), care poate consuma energie pentru a genera căldură, constituie o parte mai mică din totalitatea ţesutului adipos al unei persoane, în dauna "grăsimii albe", care nu are capacitatea de a consuma energie pentru căldură. Pe termen lung, expunerea diminuată la temperaturi scăzute duce la o reducere a ponderii ţesutului adipos brun, lucru ce afectează greutatea şi obezitatea.
"Cercetările asupra factorilor de mediu ce influenţează obezitatea, în dauna celor genetici, s-au concentrat asupra dietei şi a activităţii fizice, ce sunt în mod cert principalele elemente de mediu care afectează rata obezităţii. Totuşi, este posibil ca alţi factori de mediu, precum temperaturile la care oamenii sunt expuşi iarna, să contribuie la creşterea ratei obezităţii. Această cercetare ar trebui să conducă la noi strategii publice pentru combaterea acestei epidemii", a declarat Dr. Fiona Johnson, membru al departamentului de Epidemiologie şi Sănătate Publică al UCL, universitatea care a condus acest studiu.
Marcella Ucci, co-autor al studiului, a adăugat: "Rezultatele acestei cercetări indică faptul că reducerea temperaturii din spaţiile închise pe timp de iarnă ar putea contribui atât la scăderea ratei obezităţii, cât şi la diminuarea emisiilor de carbon".
'via Blog this'