E visul multora din cei care se pricep la scris. Sa stea acasa si sa castige bani ca freelanceri. Se poate. Mai putin pe site-urile de limba romana, dar ma voi ocupa si de asta intr-un articol viitor. Sunt in schimb posibilitati pe alea de limba engleza. Chiar daca va trebui sa concurezi cu milioane de indieni, pakistanezi sau americani. Partea buna e ca sunt o gramada de site-uri unde poti face asta. Partea proasta e ca iti trebuie fie rabdarea de a scrie zeci sau sute de articole in engleza pe luna, fie articole de foarte buna calitate scrise intr-o engleza perfecta.
Ca un reper, uite o lista cu vreo 100 de site-uri unde poti sa faci bani din scris sau din alte chestii. Aici.
Pe trei dintre ele le cunosc binisor. Luati-va carnetelele de notite. Poate va ajuta.
1. Bukisa. La prima vedere, e super avantajos. Poti face undeva intre 3 si 5 dolari pe mia de vizualizari pe care le au articolele tale, in functie de cum evolueaza indexul Bukisa. Adica mai mult decat plateste orice site de genul asta. Asta nu inseamna ca vei fi platit cel mai bine. Asta pentru ca Bukisa nu e la fel de vizitat.
Totusi, mai sunt si alte modalitati de a face bani aici. In primul rand, convingand alti autori sa se inscrie in reteaua ta de pe Bukisa. Asa iei un procent egal cu pana la 25% din incasarile lor. Vei lua de asemenea un procent din incasarile oamenilor convinsi la randul lor de cei adusi de tine. Teoretic, poti face bani fara sa scrii vreun articol. Dar mai mult teoretic. Alte metode, aici.
Pentru cei mai putin talentati la scris, exista si posibilitatea sa pui pe site slideshow-uri sau filmulete, pentru care esti platit tot la vizualizare.
Ca pe orice site de genul asta, mai poti gasi si joburi de freelancer. Spre exemplu, oameni care iti propun sa scrii articole pentru 10-20 de dolari bucata sau altii care vor sa faci SEO pentru site-ul lor.
Partea buna : Scrii un articol acum, il pui pe site si el va continua sa faca bani pana cand mori sau cand se inchide Bukisa. Adica de fiecare data cand e vizualizat. Un alt lucru care ii va ajuta pe multi dintre cei care nu scriu perfect in engleza e ca nu au standarde foarte inalte pentru articole. Poti sa trimiti si articole scurte, de 250 de cuvinte. Sunt admise uneori si cele cu o exprimare defectuoasa, iar alteori le scapa si cateva greseli de ortografie.
In plus, cei de la Bukisa iti dau voie sa publici si articole publicate in alta parte sau sa publici aceleasi articole si la ei, si la altii.
In plus, cei de la Bukisa iti dau voie sa publici si articole publicate in alta parte sau sa publici aceleasi articole si la ei, si la altii.
Partea rea : Trebuie sa scrii enorm ca sa castigi bani buni. Cel putin la inceput. Daca nu ai cel putin cateva sute de articole scrise, nu poti spera sa faci mai mult de cateva zeci de dolari.
2. Associated Content . Recent cumparat de Yahoo, Associated Content plateste doar 1.5 dolari pe mia de vizualizari a articolelor, dar are avantajul ca e mult mai vizitat. In concluzie, vei obtine mai multi bani ca pe Bukisa. In rest, principiul e cam acelasi.
Dezavantajul ar fi ca recent au introdus niste declaratii fiscale pe care trebuie sa le trimiti in America daca vrei sa scrii la ei.
3. Constant Content . E altceva fata de precedentele doua. Ce e asta ? E un site unde se cumpara articole. Ai doua posibilitati. Prima : te inscrii la ei ca autor si trimiti articole. Alegi cum vrei sa le cedezi si pentru ce suma. Sunt trei casute pe care le poti bifa. Fie pe toate trei, fie alegi una sau doua.
1. Usage. Asta inseamna ca cineva cumpara articolul asta, dar tu ai voie sa-l mai vinzi si altora. De obicei pui un pret mic pentru aceasta optiune, dar ai avantajul ca il poti vinde teoretic de zeci de ori.
2. Unique. Il vinzi o data si gata. Cumparatorul poate sa-l puna pe site-ul lui, dar te citeaza. E avantajos fiindca asa iti poate aduce alti cumparatori.
3. Full rights. Daca pui optiunea asta, cedezi articolul de tot. Adica il poate modifica, il poate trece ca si cum l-ar fi scris el si asa mai departe. Evident, ceri mai multi bani la treaba asta.
A doua posibilitate e sa accepti slujbe de la clientii de pe site. Fie accepti din cele trimise tuturor de pe site, daca iti convine pretul ori subiectul, fie te contacteaza direct clientul. Va trebui sa negociezi direct, asadar.
Partea buna : Poti face cateva sute bune de dolari pe luna la CC, chiar daca ei iau 35% din ce castigi pe fiecare articol. Daca esti bun, poti chiar sa depasesti mia . Si asta doar cu cateva articole, nu cu sute.
Partea rea : Sunt incredibil de exigenti si de obicei scriu pentru ei vorbitorii nativi de engleza. La cea mai mica greseala, articolul iti e refuzat de editor, iar daca se strang trei articole gresite, esti automat eliminat de pe site.